Любопитно

21 факти за електрическата крушка

 1. Една крушка е устройство, използвано за създаване на светлина (осветление).
 2. Една крушка е известна още като крушка с нажежаема жичка, лампа с нажежаема жичка или нажежаема лампа.
 3. Една крушка използва електричество за нагряване на телена нишка в затворена стъклена кутия, за да произвежда светлина.
 4. Крушката с нажежаема жичка съдържа основа, стъклен корпус и нажежаема жичка.
 5. Преди крушките с нажежаема жичка, осветлението се създаваше от свещи, маслени лампи и газово осветление.
 6. Историците приписват до 22 различни изобретатели на крушката с нажежаема жичка преди Томас Едисон.
 7. Първата концепция и демонстрация на нагряване на проводник за производство на светлина е от Ебенезер Кинерсли през 1761г.
 8. Първите практични търговски крушки са създадени от Томас Едисон през 1879 година.
 9. Нажежаемата жичка, използвана в първата практична търговска крушка на Томас Едисън, идва от наблюдението му на бамбукова въдица, докато наблюдава пълно слънчево затъмнение.
 10. Електрическите крушки с нажежаема жичка са много енергийно неефективни, за производството на видимата светлина са необходими по-малко от 5% от енергията, необходима от нея.
 11. Средният живот на битовата крушка е около 1000 часа.
 12. Крушките с нажежаема жичка се продават с различни мощности, като 60 вата или 100 вата. Мощността диктува колко енергия използва крушката на час.
 13. Много страни постепенно премахват крушките с нажежаема жичка, за да намалят консумацията на енергия. Това става чрез забрана на производството, вноса и продажбата им.
 14. Има няколко алтернативи на крушките с нажежаема жичка, а те са халогенни лампи, компактни флуоресцентни лампи (CFL) и диодни лампи (LED).
 15. Алтернативите на крушките с нажежаема жичка използват по-малко енергия и имат по-дълъг живот.
 16. Халогенните светлини имат живот около 2000 часа и това е два пъти по-дълго от крушката с нажежаема жичка.
 17. Компактните флуоресцентни лампи имат живот около 10 000 часа и това е 10 пъти по-дълго от крушката с нажежаема жичка.
 18. LED светлините имат живот между 20 000 и 30 000 часа и това е 20 пъти по-дълго от крушката с нажежаема жичка.
 19. Компактните флуоресцентни лампи съдържат малки количества живак в тях. Въпреки че използват по-малко енергия от крушките с нажежаема жичка, те не са полезни за околната среда.
 20. Според оценки от американското министерство на енергетиката, увеличаването на използването на LED светлини ще намали енергийните разходи в света с над 30 милиарда щатски долара.
 21. Светлината Centennial е крушка с нажежаема жичка, разположена в пожарната служба на Livermore-Pleasanton в Калифорния. Той държи световния рекорд за най-дългата последна крушка. Смята се, че тази крушка гори от 1901 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *